Zencefil Acı Olduğu Kadar Yararlı Da
- 12/10/2016
- 0
- 0

Yemeklerimizde bir baharat olarak kullandığımız zencefilin kullanım alanı oldukça geniş. Toz halinde keklere konabilen zencefil taze hali dilimlendikten sonra çay olarak da tüketilebiliyor. Bunu dışında çorbalara ve tavuk yemeklerine konulduğunda da ayrı bir lezzet verdiği şüphesiz. Taş devrinden beri şifa niyetine kullanıldığı bilinen bu bitkinin modern bilimin ortaya çıkardığı yararlarına bir göz atalım isterseniz.
Zencefilin yararlarından bahsetmeden önce kullanım sınırından söz etmek istiyorum. Birçok uzman zencefilin günde 5-6 gramdan daha fazla tüketilmemesi gerektiğini savunuyor. Aksi takdirde mide ekşimesi gibi hafif sorunlardan kalp ritm bozukluğu gibi ciddi problemlere kadar birçok sağlık sorununun ortaya çıkabileceği belirtiliyor.
Zencefilin yararı içerdiği vitamin veya besin değerlerinden değil içinde bulundurduğu bir maddeden kaynaklanıyor. İsmi Gingerol olan bu madde sayesinde vücudumuz birçok yönden daha iyi duruma geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen bu madde özellikle kışın çok kolay hasta olanlar için birebir. Hastalığa yakalansanız bile daha hafif ve daha kısa sürmesini sağlayacak olması da başka bir artısı. Ayrıca zencefil vücudunuzun hastalıklarla savaşırken verdiği reaksiyonların bastırılmasında büyük bir rol oynuyor. Bu reaksiyonlara örnek olarak ateşinizin çıkması, kaşıntı ve şişme durumlarını verebiliriz. Ayrıca regl döneminde ağrılara ve bulantılara da iyi geldiği tespit edilen zencefil yavaş yavaş kadınların sık kullandığı bir bitki haline geliyor. Bunların dışında iltihaplanmaların daha acısız ve hızlı iyileşmesini sağlayan zencefil özellikle böcek ısırıklarında ilaç olarak kullanılabiliyor.
Genel olarak bakılırsa zencefil kendisi acı olmasına rağmen ağrının ve acının azaltılmasında büyük bir etken maddesi. Örnek olarak bir ısırık zencefil yiyerek spordan sonra oluşan kas ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Özellikle Afrika’daki ülkelerde aileler çocuklarına küçük yaştan itibaren zencefil yedirmeye başlıyor. Bu sayede bünyeleri sağlam oluyor ve doğaya daha kolay uyum sağlıyorlar.